Rainbow rippleblanket

Här kommer mönstret på vågfilten jag gjorde. Jag hittade mönstret hos Greetingarts och det här är alltså inte mitt mönster utan det är hennes mönster på Neopolitan Ripple och jag har bara översatt det till svenska.
Mönstret upprepar 14 maskor, plus 3. Så man kan göra den hur stor eller liten man vill, mönstret säger 171 maskor vilket blir en bra babyfilt. Jag minns inte hur många jag la upp, men jag räknade 14 i taget tills jag var nöjd med bredden och la sedan till 3 maskor.

Förkortningar:
lm = luftmaska
st = Stolpmaska

Minska gör du genom att först göra en halv stolpe så du har två öglor på nålen, sedan hämtar du garn i nästa maska så du har 3 öglor på nålen och hämta nytt och dra igen alla tre. Det gör du två gånger så 4 maskor blir 2.

Öka gör du genom att göra två stolpar i en maska och det gör du två gånger så att 2 maskor blir 4.

(om det är svårt att hänga med så hittade jag jättebra bilder som visar det här hos Attic24, det står på engelska men är lätt att se på bilderna. Bild 6-9 visar hur en minskning går till, bild 10-11 visar hur en ökning går till. Kolla gärna även på hennes andra bilder, visar bra hur mönstret går till)

Lägg upp så många luftmaskor så du är nöjd med bredden. (upprepa 14 lm, tills du är nöjd och gör 3 lm)

Varv 1: St i 4:e lm från nålen. * St i nästa 4 m, minska 2 ggr, st i nästa 4m, öka i nästa 2m *
Upprepa från * till * tills slutet och gör 2 st i sista m.

Varv 2: Gör 3 lm och vänd. Det räknas som den första stolpen. Gör 1 st i 3 lm från nålen.
* St i nästa 4m, minska 2 ggr, st i nästa 4m, öka i nästa 2m * Upprepa från * till * tills slutet och gör 2 st i sista m.

Upprepa varv 2 tills du är nöjd med längden på filten. Jag bytte färg efter två varv med en färg, men färgkombinationer och längd på varje rand är bara att göra efter din egen smak. När jag bytte färg så la jag snuttarna av garnet mellan nästkommande stolpar så de vävs in i filten för att slippa fästa garn vartannat varv. Det blir en finare kant på filten på det sättet. Om du inte förstår hur jag menar finns det en film här som visar hur det går till (hon gör det dock på en mormorsruta, men ni fattar principen hoppas jag).

Om det är något som är oklart eller om jag missat något eller om det är något annat så kommentera gärna och fråga så ska jag försöka förklara bättre. Hoppas ni uppskattar mönstret och att det funkar för er.

Allmänt | | En kommentar |
Upp